Principat d'Astúries


Col·legiata de Santa Maria la Mayor
(Salas)

43º 24,525'N ; 6º 15,639'O   
Aquest temple es va edificar per ordre de Fernando de Valdés-Salas, fundador de la Universitat d'Oviedo en el segle XVI. Va ser concebuda com a panteó familiar, però en 1894 els seus propietaris, els ducs d'Alba, la van cedir al poble i va passar a ser parròquia. Respon a l'estil gòtic, malgrat que s'entreveuen traces renaixentistes. La torre campanar i la capella lateral van ser afegides posteriorment.


Té planta rectangular amb un sola nau i absis poligonal. La nau està dividida en tres trams i coberta amb volta estrellada. La de la banda del cor, situat als peus de la nau i elevat, i la del presbiteri són molt més elaborades. Els nervis es recolzen en mènsules sense decorar, que descarreguen la seva força en els murs.

Destaca a l'interior del temple el mausoleu que es va fer construir Fernando Valdés-Salas en 1582. El seu autor és Pompeyo Leoni . També va fer esculpir, pel mateix autor, dos sepulcres pels seus pares, que trobem a banda a banda del retaule principal. El retaule major es va esculpir al segle XVII pel taller de Toro. El retaule de la capella dels Malleza és lleugerament posterior i el va realitzar Luís Fernández de la Vega.


La torre campanar, que podem trobar als peus de la nau, té planta quadrada amb dos contraforts en els angles i un cos semicircular adossat. La base de la torre serveix de pòrtic per a una de les entrades del temple. Aquest pòrtic està cobert amb una volta estrellada. Durant la primera meitat del segle XVI, en el mur esquerre, es va construir un cos addicional en el que es va practicar una porta. Està formada per una arquivolta apuntada i esculpida amb motius geomètrics. Sobre l'arc hi ha un escut d'armes.