Principat d'Astúries


Font de la Foncalada
(Oviedo)

43º 21,919'N ; 5º 50,757'O   
Rep el seu nom de fonte incalata. Ens trobem davant la única construcció civil d'utilitat pública de l'Alta Edat Mitjana. La va construir Alfons III en el segle IX per protegir un manantial d'aigua potable proper a la muralla de la ciutat.

Vista general

Té planta rectangular i forma de templet. Un arc de mig punt dóna pas a l'espai on s'allotja la font. Aquest recinte està cobert amb volta de canó.

El en vèrtex superior es pot veure esculpida la Creu de la Victoria, amb l'alfa i omega a banda i banda. Sota la creu podem veure la inscripció (HOC SIGN) O TVETVR PIVS,HOC SIGNO VI(NCITVR, INIMICVS), que es pot traduir com: Aquest signe protegeix al piadós. Aquest signe venç a l'enemic. A continuació també hi ha escrit (SIGNVM SALVTIS PO)NE DOMINE IN FONTE (ISTA VT NON PERMITAS) INTROIRE ANGELVM PERCV(TIENTEM) que es tradueix com: Senyor, posa el signe de la salvació en aquesta font per a que no permetis entrar a l'àngel colpejador. Aquest tipus d'expressions eren utilitzades per Alfons III en els edificis que va fer construir. En altres punts de la font es poden trobar més inscripcions, però el seu deteriorament pel pas del temps fa que siguin il·legibles.


És una llàstima que l'entorn on es troba no la faci lluir com caldria, tot el contrari. Va ser una decepció veure l'estat de degradació en que es troba el solar que l'envolta. A més està totalment amagada per les construccions modernes.