Principat d'Astúries


Basílica de Santa Maria de l'Assumpció
(Llanes)

43º 25,292'N ; 4º 45,201'O   
En l'any 1206 la població de Llanes va adquirir la condició de Vila, gràcies a un fur d'Alfons IX. A partir d'aquest moment la vila va començar una època d'esplendor, que va propiciar que a principis del segle XIII els nobles i habitants de la zona aportessin diners per construir un nou temple, més adient amb la nova condició de la vila. Per aquest motiu el temple és propietat de la vila i no de l'església.


Es troba en la part més alta de la zona emmurallada, envoltada de palaus, la majoria construïts en èpoques posteriors. La seva construcció es va iniciar en 1240, sobre una construcció anterior de les que es conserven alguns elements en l'angle sud-oest. En aquest sector es troba la portalada romànica, formada per set arquivoltes llises, que es recolzen en columnes amb els seus capitells esculpits amb cares humanes en el costat dret i aus i caps humans en el costat esquerre, molt més deteriorat.


Al seu damunt trobem una finestra geminada.


El temple té una planta rectangular amb tres naus cobertes amb voltes de creueria, que es recolzen en arcs ogivals, que descarreguen el seu pes en robustes columnes.


La portalada principal es troba en el mur sud. Es va construir ja amb les línies característiques del gòtic, amb cinc arquivoltes apuntades, protegides per un guardapols, que es recolzen en sis parells de columnes.


Els capitells estan units els uns amb els altres i decorats amb motius zoomòrfics i bèsties salvatges.


Les arquivoltes estan profusament decorades, tot i que molt deteriorades.


Les tres més interiors estan esculpides amb motius vegetals.


En la quarta arquivolta trobem un o dos personatges en cadascuna de les dovelles. La seva identificació es bastant complicada degut a l'erosió.

Parelles esculpides en la quarta arquivoltaParelles esculpides en la quarta arquivoltaPersonatge de  la quarta arquivoltaPersonatge de la quarta arquivolta

Personatge de la quarta arquivoltaPersonatge de la quarta arquivoltaPersonatge de la quarta arquivoltaPersonatge de la quarta arquivolta

Parella de personatges de la quarta arquivoltaParella de personatges de la quarta arquivoltaPersonatge de la quarta arquivoltaPersonatge de la quarta arquivolta

Personatges amb corona de la quarta arquivoltaPersonatges de la quarta arquivoltaPersonatges de la quarta arquivolta


Els motius que decoren la cinquena arquivolta són de tipus zoomòrfic, on es poden veure llebres, cérvols, óssos  .


En el segle XVII es va protegir la portalada amb un porxo.


En 1973 li va ser concedida la condició de Basílica Menor.