Principat d'Astúries


Muralles de Llanes
(Llanes)

43º 25,269'N ; 4º 45,296'O   
Gràcies al fur que Alfons IX va concedir a la població, en que li atorgava la condició de Vila, Llanes va començar una etapa molt pròspera que va propiciar la construcció, en el segle XIII, d'unes noves muralles, que permetessin el creixement urbà de la vila. Aquestes tenien un perímetre d'uns 840 metres, amb planta rectangular, dels que amb prou feines es mantenen en peu una tercera part.


Es conserva un fragment força gran en la zona nord, a tocar de la platja, a més d'altres panys de mur reaprofitats per construir edificis més moderns. Els seus murs tenien una amplada de metre i mig i en ells s'obrien quatre portes principals. També hi havia diverses portes de reduïdes dimensions, de les que encara se'n conserva alguna.  En 1870 es va enderrocar gran part de la muralla per permetre l'ampliació de la vila.


Destaca la gran torre de defensa del segle XIII. Té planta circular i s'accedia a ella per una porta que hi havia en el primer pis. L'accés que hi ha en la planta baixa va ser realitzat a meitats del segle XX. Va ser utilitzada com a presó i actualment és la seu de l'oficina de turisme.