Principat d'Astúries


Catedral de Sant Salvador
(Oviedo)

43º 21,772'N ; 5º 50,579'O   
Les primeres notícies que tenim d'un edifici de culte en aquest espai es remunten al segle VIII, quan va ser construïda una església, dedicada a Sant Salvador, pel rei Fruela. Aquest temple va ser arrasat pels àrabs, comandats per Abd el Melik, l'any 794.

Sota el regnat d'Alfons II es construeix una basílica pre-romànica, situada junt al palau reial, que va perdurar fins a finals del segle XIV, moment en que es construeix l'actual catedral gòtica. La construcció del temple es va prolongar fins ben entrat el segle XVIII.


La catedral té planta de creu llatina amb tres naus gòtiques, la central més ampla i alta que les laterals. També es van construir capelles laterals en l'espai que hi ha entre els contraforts. La nau central i el creuer estan cobertes amb volta estrellada molt simple. En les naus laterals, en canvi, es va utilitzar la volta de creueria simple. El transepte no és massa llarg, ja que està condicionat per l'existència de la Cámara Santa, un dels elements més preuats de la catedral, en el costat dret i per la Capella del Rei Cast, en referència a Alfons II. La capçalera està formada per un únic absis poligonal en el que podem trobar una amplia girola i capelles laterals.

Sobre les naus laterals hi trobem un trifori que es comunica amb la nau central a través d'una galeria d'arcs apuntats, que contenen dos arcs més petits també apuntats decorats amb traceries d'estil flamíger.

El retaule major és del segle XVI i és un dels més interessants dels que podem trobar a les catedrals espanyoles, tant per les seves dimensions, com per la seva qualitat.


La façana té un pòrtic, que ocupa tota la façana, i una esvelta torre del segle XVI. En el projecte originari es preveia construir-ne una altra flanquejant la façana, però la manca de pressupost no va permetre edificar-la. La torre actual va haver-se de reconstruir desprès que l'any 1575 un llamp la va derruir parcialment.  Formada per cinc cossos, arriba als vuitanta metres d'alçada, disset dels quals són de l'agulla. Va trigar seixanta anys en construir-se i en ella es barregen característiques gòtiques amb elements decoratius renaixentistes.

Exterior de la catedralFaçana Torre Vieja

Vista generalTorre Vieja i creuer


El temple disposa d'una altra torre. Es tracta de la Torre Vieja o antic campanar de la basílica. Construïda al segle XII, s'alça com una gran mole de pedra de planta quadrada. El primer tram és pre-romànic. Sobre aquest s'alcen dos pisos romànics. En el primer s'obre una finestra de mig punt, per sobre de la qual podem veure un gran arc cec i una imposta. En el darrer pis s'obren dos finestres de mig punt en cada costat. Aquests arcs estan decorats amb una arquivolta que es sustenta en un parell de columnes amb capitells decorats amb imatges d'aus i entrellaçats.

El pòrtic de la façana principal està format per tres arcs, tot ells de dimensions diferents. El principal és el més gran. A continuació va el de la porta dels peregrins (costat dret) i el més petit correspon a la porta esquerra. Els arcs estan decorats amb sanefes i elements florals.  El pòrtic està cobert amb volta d'estrella.

La porta principal està coronada per un relleu, col·locat en segles posteriors, que representa la Transfiguració del Salvador. A sota hi trobem dues portes bessones de fusta de noguer decorades amb la imatge del Salvador, a qui està dedicat el temple, i de Santa Eulàlia de Mérida (patrona de la diòcesis), envoltades de motius geomètrics i florals.

Portalada principalPortaladaPorta de la nau dreta

Un altre element interessant de la catedral és la Capella del Rei Cast. S'accedeix a ella pel costat esquerre del creuer, a través d'un arc de factura gòtica i similar als de la façana principal. Està format per tres arquivoltes apuntades, dos de les quals estan decorades amb imatgeria religiosa. Destaca la imatge policromada de la Verge amb el nen que hi ha en el mainell.  A banda i banda de la porta torbem les imatges de Sant Jaume i Sant Pere a la dreta i de Sant Pau i Sant Andreu a l'esquerra. En el timpà hi ha esculpida la imatge del Crist ressuscitat al que acompanyen dos àngels.

La capella fou construïda en el segle XVIII, a partir del soli de la basílica pre-romànica de Santa Maria que havia estat fundada per Alfons II com a panteó reial. Aquesta és precisament la funció que segueix desenvolupant la capella, ja que als peus de la nau podem trobar el panteó dels reis asturians. També cal fer menció de les imatges esculpides en les petxines dels arcs torals que corresponen a alguns monarques asturians.

Capella del Rei CastCúpula de la Capella del Rei CastDetall de la Capella del Rei Cast

En el costat esquerre del creuer, adossat a un pilar, trobem la imatge romànica del Salvador. Es creu que va ser tallada a principis del XII i que originàriament estava col·locada en l'absis de la basílica pre-romànica.

Imatge del Salvador

El claustre actual substitueix a un anterior romànic (segle XII) del que encara es poden observar algunes restes. Té planta rectangular i el formen 14 finestrals apuntats amb traceries gòtiques i 167 capitells esculpits. Fou construït entre els anys 1300 i 1441. El fet que es trigués gairebé un segle i mig en edificar-lo ha fet que es puguin distingir tres etapes constructives diferents. A la primera (1300-1350) es va construir la galeria nord i els dos trams més propers de la galeria oest (davant la sala capitular) amb un gòtic podríem dir "clàssic". El segon període constructiu (1345-1400) va permetre edificar la resta de la galeria oest i la del costat sud, seguint les tendències del gòtic manierista. En la darrera fas (1412-1441) es va alçar la galeria est amb un gòtic flamíger. El pis superior respon als cànons barrocs del segle XVII.

ClaustreCapitells del claustre

Galeries del claustreClaustre

Detall claustreGaleria del claustreSepulcre del claustre


La recent restauració del claustre ha permès comprovar que originàriament estava policromat, ja que es poden observar restes dels pigments en diferents punts.

En el costat oest podem trobar la sala capitular. És l'element gòtic més antic de la catedral, ja que va ser iniciada l'any 1293 i acabada vint-i-un any més tard. Té planta quadrada i està coberta amb volta estrellada. Actualment podem observar en el seu interior el conjunt de cadires del cor de la catedral, que va ser retirat del temple l'any 1901.

Sala capitular     Volta de la sala capitular