Aragó - Província d'Osca


Torre de les Hores
(Jaca, La Jacetània)

42º 34,084'N ; 0º 33,006'O   
Es construeix aquesta torre desprès de l'incendi que va assolar la ciutat en el segle XV. Aquest incendi va arribar fins les dependències carcelaries de la catedral. Així doncs s'edifica aquesta torre com a presó provisional. En tornar-se a construir les dependències de la catedral, la torre perd la seva funció i es reconverteix en la Torre del Merino, que era el representant del Rei en la ciutat.


A finals del segle XVI es converteix en presó reial. També s'instal·la el rellotge de la ciutat, que fins aquell moment estava en la catedral.  És per aquest motiu que avui en dia és coneguda com la Torre de les Hores.


Va ser un dels pocs edificis de Jaca que es va salvar de la destrucció durant la presa de la ciutat per les tropes franceses, en la Guerra de la Independència.


En 1900 es demoleix la cúpula que el coronava. Dos anys més tard es retira el rellotge, per tornar-ne a col·locar un de nou l'any 1932.

En 1955 deixa d'utilitzar-se com a presó i uns anys més tard es comença la seva restauració, en la que es derruiran els edificis que l'envolten.


La porta d'accés actual és de factura moderna i es troba a nivell del terra. L'original es troba reconvertida en un balcó, uns metres més amunt i està formada per un arc de mig punt, fet amb grans dovelles.