Aragó - Província d'Osca


Ermita de la Sarsa
(Jaca, La Jacetània)

42º 33,991'N ; 0º 33,174'O   
Formava part, molt probablement, d'un petit nucli urbà situat en el vessant de la Peña Oroel. Va ser construïda a  finals del segle XII. Com la població a la que servia es va enrunar.

En la dècada dels 70 es va desmuntar pedra a pedra i es va traslladar a la seva ubicació actual: el Passeig d'Oroel de Jaca. Durant les tasques de reconstrucció es van cometre algunes modificacions  respecte al temple desmuntat. La nau es va escurçar i la portalada, que estava en el mur sud, es va situar als peus de la nau. Malgrat aquests errors, es va salvar el monument de la seva total desaparició.Té única nau acabada en un absis semicircular, que té una finestra de doble esqueixada. Interiorment té una senzilla motllura en l'arrencada de la volta que quart d'esfera que el cobreix. Exteriorment podem veure les mènsules llises on reposava la teulada.

Interior de l'absis           Exterior de l'absis

La portalada està formada per tres arcs de mig punt adovellats en gradació. El central està decorat amb tres files de petites boles. Corona la portalada les restes d'una petita teulada que es recolzava en mènsules esculpides, avui molt deteriorades.