Aragó - Província de Saragossa


Església de Santa Lucía
(Sos del Rei Catòlic, Cinc Viles)

42º 29,784'N ; 1º 12,785'O   
Situada a les afores de la població, junt a la carretera que porta a Sangüesa. Els orígens d'aquest temple els trobem en el segle XII, quan estava dedicada a Sant Miquel Arcàngel.


Té una única nau acabada en un absis semicircular. La nau està coberta amb una volta apuntada, dividida en tres trams mitjançant arcs doblers, que es recolzen en columnes que no arriben al terra, si no que descansen en mènsules adossades als murs laterals. En el costat sud les mènsules estan decorades amb caps humans, mentre que les del costat nord tenen bèsties monstruoses.


Exteriorment no hi ha cap tipus de decoració. Només destaquen dels murs els contraforts i les senzilles mènsules que hi ha sota la cornisa de l'absis.


Al temple s'hi pot accedir per dos portes. La situada als peus de la nau es de factura posterior a la resta del temple i respon ja als cànons gòtics. Està formada per tres arquivoltes apuntades protegides per un guardapols. Es recolzen en capitells esculpits i en fines columnes.Corona aquesta façana un campanar de cadireta d'un sol ull.


L'altre portalada està en el mur sud del temple i permetia l'accés al cementiri. Ens trobem davant d'una senzilla porta amb un arc de mig punt adovellat i llinda i timpà llisos.