Aragó - Província de Saragossa


Església de San Llorenzo
(Uncastillo, Cinco Villas)

42º 21,730'N ; 1º 7,906'O   
Situada a l'entrada de la població, just al costat de la carretera que ens porta cap a Sos del Rei Catòlic. Es va edificar a mitjans segle XII. Malauradament està en un estat ruïnós i només podem veure part del mur sud dempeus i algunes restes de la capçalera. Per sort, la fundació Uncastillo, amb el permís dels propietaris, va consolidar les restes i les va adequar per a la seva visita.


Estava format per una única nau que acabava en un absis semicircular, del que encara en podem veure algunes restes de la seva traça.


Ja dins de l'antiga nau, podem veure algunes de les columnes adossades on es recolzaven els arcs dobles que aguantaven la volta de pedra, de la que es conserva l'arrencada sobre una línia d'imposta. En dues de les columnes encara podem veure els capitells esculpits; un amb motius vegetals i boles i l'altre només vegetal.

Capitell vegetal   Detall del capitell de l'interior del temple

Junt a la base d'una de les columnes veiem un fragment decorat amb motius vegetals.

Fragments de decoració

 


També es conserva la porta que donava accés a la torre de campanar i un primer tram d'escala de cargol.


Entre la porta d'accés i la del campanar hi ha una de les creus de consagració del temple.


Malgrat tot, encara podem gaudir d'una bonica portalada. Està formada per dos arquivoltes protegides per un guardapols sense decorar.


L'arquivolta interior, així com la motllura que envolta el timpà, estan decorades amb botons florals.


Les arquivoltes es recolzen en una imposta decorada amb motius vegetals, sota la qual hi havia els quatre capitells de les columnes. Actualment només podem contemplar-ne un. El seu mal estat de conservació segurament és el que ha premés que encara estigui en el seu lloc original. Malgrat l'erosió podem veure a una bèstia que mossega a una altra, que té atrapada a una dona.


En el timpà podem veure representat el martiri de Sant Llorenç. Així doncs podem veure a aquest sant com es cremat en una graella. Un personatge situat a l'esquerra s'encarrega de que les brases estiguin prou vives. En el costat dret, en canvi, podem trobar alguns personatges apenats que sostenen la seva roba. També trobem un personatge amb barba i bastó. En el centre de la imatge hi trobem un crismó força deteriorat.


En la part interior del timpà es poden veure les restes d'una creu de consagració pintada.


Els muntants que sostenen el timpà estan esculpits amb bèsties que estan devorant a uns homes.

Detall portalada  Detall portalada

Muntant  Muntant

Muntant  Muntant


Corona la portalada una cornisa sustentada per sis mènsules decorades, l'estat de conservació de les quals és bastant pobre.


No succeeix el mateix amb els capitells que formaven part d'un finestral del presbiteri. Actualment els podem trobar en una casa propera a l'ajuntament. Van ser arrencats del seu lloc original no fa masses anys, ja que encara es poden trobar fotografies on se'ls veu al seu lloc i traslladats a la casa dels propietaris dels terrenys on està el temple. Ara decoren la façana d'aquesta casa. A banda dels capitells podem veure part de les columnes adossades i un fragment de motllura que els uneix. 


El de més a l'esquerra representa a Adam i Eva tapant-se les parts nobles, en actitud de penediment per haver menjat la fruita prohibida. En el centre del capitell hi ha l'arbre, al voltant del que està enroscada la serp que ofereix la poma a Eva.

Capitell d'Adam i Eva   Capitell d'Adam i Eva

En l'altre capitell podem observar a dos monjos en els angles  que ens observen amb una mà al pit. Són dos capitells de gran bellesa que per la seva ubicació a una gran alçada, no poden ser contemplats com es mereixen.

Capitell amb monjos  Capitell amb monjos