Aragó - Província de Saragossa


Portal del pont
(Torrijo de la Cañada, Comunidad de Calatayud)

41º 28,380'N ; 1º 52,566'O   
El rei Pere el Cerimoniós, en 1357 va ordenar enderrocar la meitat del poble i fortificar l'altre meitat. Aquesta decisió va ser presa per protegir el pas cap a Calatayud, durant la "Guerra de los Pedros" en que s'enfrontava al rei de Castella  Pedro el Cruel.


De la muralla construïda només queda en peu una torre, que feia les funcions de porta. Té planta  rectangular amb un arc apuntat i estava construïda amb pedra. En el segle XVI es va sobrealçar amb dues plantes més, fetes amb totxana. La superior és especialment interessant gràcies a les dues fileres d'arcs típics aragonesos, que recorden als de la torre de la Zuda, a Saragossa.  Originàriament estava rematat amb una coberta a quatre aigües, però degut al seu mal estat es va substituir per l'actual teulada. És una llàstima veure aquest interessant monument amb un estat tant lamentable de conservació. Esperem però, que si algun dia es decideix restaurar-lo, no es cometi l'aberració que es va fer en el darrer pis del campanar de l'església parroquial, on es van substituir completament totes les totxanes i actualment té un aspecte d'excessiva modernitat. A més es va fer amb materials molt més clars que els originals. El campanar ha perdut tot el seu valor i encant. 

Torre          Torre i pont

Aquesta torre formava part de la muralla que encerclava la població seguit el curs del riu Manubles. L'accés al nucli urbà es feia a través del bonic pont de pedra de dos ulls.