Aragó - Província d'Osca


 

Muralles d'Osca

(Osca, Foia d'Osca)

42º 8,493'N ; 0º 24,416'O   
Les restes de muralla que avui es poden contemplar corresponen bàsicament a les de l'època romànica. El perímetre fortificat de la ciutat era d'uns dos quilòmetres i es va construir en part sobre la muralla d'època musulmana. Aquesta va ser edificada en el segle IX, per protegir la ciutat dels atacs de l'exercit carolingi. El seu perímetre era molt superior a l'anterior romana.


De la muralla només queden alguns fragments del seu costat est. Dels documents de l'època es pot saber que cada vint-i-dos metres hi havia una torre, fent un total de noranta nou. Lamentablement només en queda una, propera a l'església de Sant Miquel. Es coneix amb el nom de "Torre del Amparo".

Torre del Amparo       Torre del Amparo


En canvi, les set portes de la ciutat no han resistit el pas del temps. Només es poden veure algunes restes d'una d'elles, "La Porteta", situada davant la plaça de braus. Curiós nom en una terra que renega del seu passat comú amb el poble català. L'any 2005 un camió la va malmetre.

Des d'aquesta porta, si ens dirigim cap a la torre, ens trobem amb un fragment de muralla que es va descobrir en enderrocar-se els edificis que l'ocultaven. En aquest pany de muralla es poden veure restes de l'edificació musulmana i de la medieval.