Aragó - Província d'Osca


Sant Pere de Lasieso
(Sabiñánigo, Alt Gàllego)

42º 25,390'N ; 0º 26,254'O   
El comte Sancho Ramírez, fill il·legítim del rei Ramir I, va fundar-hi una canònica agustiniana l'any 1080.  Pocs anys després, en 1118, fou transformada en priorat, però aquesta situació només va durar vuitanta-quatre anys.


El temple està format per una nau que té adossada una capella en el mur nord. Totes dues estances estan acabades en un absis semicircular i comunicades a través d'un arc de mig punt que hi ha en la zona propera a la capçalera. Algunes fonts s'aventuren a considerar-les com dues esglésies, pròpiament dites i que corresponen a dues etapes constructives diferents datades a principis i finals del segle XI respectivament. Malgrat tot no s'han pogut confirmar aquestes tesis que s'oposen als que pensen que tot el conjunt és de la mateixa època.

L'església gran està té coberta de fusta de dos aigües.  L'absis és llis, tan internament com externament i està cobert amb volta de quart d'esfera. En els peus de la nau podem veure una senzilla pila baptismal.


El temple petit és més interessant. És de reduïdes dimensions. Els arcs torals i formers arrenquen de  les quatre pilastres angulars. La volta està construïda en sentit horitzontal. Sobre la nau s'alça la torre campanar. Té planta quadrada i es va fent més estreta a mesura que augmenta la seva alçada. A les dues darreres plantes es poden trobar diverses obertures. Les més interessants estan a la tercera planta on podem trobar finestres tríforades en totes les seves cares. En el pis situat just a sota les finestres són de dos ulls i de menors dimensions.  L'absis d'aquest temple està decorat externament amb un fris de bossells i una motllura cilíndrica al seu damunt.


La portalada del temple, que s'obre en el mur sud, és d'època molt posterior. També és posterior l'edifici de l'abadia, construït als peus del temple en el segle XVIII.

Portalada