Aragó - Província d'Osca


Sant Pere de Lárrede
(Sabiñánigo, Alt Gàllego)

42º 33,259'N ; 0º 19,094'O   




Temple edificat entre els anys 1050 i 1060 i està considerat com la culminació de l'estil romànic característic de la zona del Serrablo. Es creu que el seu mestre d'obres va ser el mateix que el del temple de Sant Andreu de Satué.


El temple està format per una única nau, que a diferència de la resta d'esglésies del Serrablo, té dues capelles laterals a mode de fals creuer. Aquestes són de menor alçada que la nau i estan comunicades amb aquesta mitjançant un arc de falsa ferradura. Les capelles estan cobertes amb volta de canó, com la nau principal. La coberta de la nau es va refer l'any 1933, durant les tasques de restauració que es van efectuar en el temple. La coberta original es va esfondrar. Està dividida en cinc trams gràcies a tres arcs torals, que es recolzen en parelles de columnes, similars a les de Sant Joan de Busa, però amb una basa molt més baixa.

La capçalera està formada per un absis semicircular, llis per la part interior i decorat exteriorment amb set arcs cecs, emmarcats entre motllures, que es recolzen en lesenes. Aquests arcs tenen la seva continuació en els murs est de les capelles laterals, on trobem un arc a cada capella. En el mur sud de la capella del costat dret també hi trobem tres arcs més. En l'arc central de l'absis hi ha una finestra de mig punt amb l'arc adovellat.


En l'absis, per sobre dels arcs, podem trobar la típica motllura de bossells verticals, tan característica dels temples de la zona.


En el mur sud s'obre la porta d'accés al temple. Està formada per un arc de mig punt adovellat, amb unes impostes que sobresurten del l'arc i que li donen un aspecte d'arc de ferradura.  Sobre la clau central es poden veure les restes d'un Crismó pintat al segle XII.

Porta d'accés           Crismó


En els murs del costat oest de les capelles laterals, també s'obren dues portes més de característiques similars. La del costat sud encara està visible des de l'exterior, mentre que la del costat nord ha quedat oculta per edificacions posteriors.

En el mur sud també podem trobar tres finestres de mig punt emmarcades dins d'un altre arc de mig punt que a la vegada està dins un marc rectangular. En el tram més proper a la capçalera trobem una altra finestra emmarcada. En aquest cas és geminada i els arcs són de ferradura. En el mur oest també trobem un altre arc de similars característiques.


Sobre la capella del mur nord podem trobar l'esvelt campanar de torre. Té planta quadrada i estructura lleugerament troncopiramidal, acabada en una teulada de quatre vessants. En el pis superior s'obren tres finestres geminades en cada mur. Els seus arcs adovellats són de ferradura que es recolzen en quatre columnes cilíndriques.


En un cim proper s'alça la coneguda com a Torre del Moro. Es va construir en el segle XVI sobre les restes d'una torre d'època medieval. Té planta quadrada i una alçada de cinc pisos. La porta d'accés es troba situada en el primer pis del mur sud.

Torre del moro         Torre del Moro des de Lárrede