Aragó - Província d'Osca


Santa Maria d'Isún de Basa
(Sabiñanigo,, Alt Gàllego)

42º 30,693'N ; 0º 18,635'O   
Va ser edificada a finals del segle XI. La seva capçalera segueix la tònica dels temples del Serrablo. Està formada per set arcs cecs que es recolzen en lessenes. Sobre ells hi ha un fris de bossells verticals emmarcat entre motllures.


El temple és d'una sola nau acabada en l'absis semicircular. Les cobertes, tant de l'absis com de la nau, van ser destruïdes durant la Guerra Civil. Durant la baixa edat mitjana es va construir una torre de planta quadrada  en el mur sud i que es va modificar en època barroca. En aquest mateix mur s'obre la porta d'accés. És una senzilla porta de mig punt. Al seu costat podem trobar dos fragments d'un fris decorat amb motiu jaqués.   Prop seu podem trobar un altre element decoratiu. Es tracta d'una pedra on hi ha esculpits un símbols similars als que podem trobar en l'absis de l'església de Susín.


També en aquest mur sud podem trobar dues finestres de mig punt. Originàriament eren tres, però la més propera a la capçalera va quedar oculta per la construcció de la torre.  En les dues que encara es poden veure, s'observa un crismó esculpit en la part interior de l'arc de mig punt.