Aragˇ - ProvÝncia d'Osca


San Caprasio
(Santa Cruz de la Serˇs, La JacetÓnia)

42║ 31,463'N ; 0║ 40,388'O   
L'esglÚsia de San Caprasio Ús un dels temples aragonesos constru´ts amb estil llombard, molt com˙ en els ve´ns comptats catalans. Data de principis del segle XI.


╔s un temple de petites dimensions d'una sola nau i acabada en un absis semicircular. La nau estÓ dividida en dos trams per mitjÓ d'un arc toral, que separa les dues voltes d'aresta amb que estÓ cobert el temple.


A l'absis podem trobar tres grans finestrals esqueixats. Exteriorment estÓ decorat amb parelles d'arcs cecs separades per lessenes. Els arcs que emmarquen les tres finestres sˇn molt mÚs grans que la resta.


La resta del temple tambÚ estÓ decorat amb aquests motius llombards. Parelles d'arcs cecs separats per lessenes recorren tots els murs exteriors. A la fašana oest trobem la porta d'accÚs, descentrada respecte a l'eix vertical. Per aquest motiu falten dos arcs cecs del costat dret. La porta estÓ formada per un arc de mig punt amb timpÓ llis.

Fašana oest           Vista general des del costat sud


Sobre el presbiteri s'alša una torre de planta quadrada  a mode de cimbori. En cada mur s'obre una parella de finestres geminades. Es tracta d'una construcciˇ del segle XII.