Aragó - Província de Saragossa


Església de Sant Julià i Santa Basilisa
(Bagüés, Cinco Villas)

  42º 32,836'N ; 0º 56,746'O   
Situada a l'altra banda de la carretera, just davant el poble. Ens trobem davant l'exemple de romànic llombard situat més a l'oest d'Aragó. És un temple del segle XI d'una sola nau a la que posteriorment se li va afegir una segona nau en el costat sud. 


La nau esta capçada a l'est per un absis semicircular. Està decorat externament amb un fris d'arcs cecs que es recolzen en mènsules esculpides en esglaó o amb motius geomètrics. Quatre lessenes divideixen el tambor absidial en tres espais. En el central trobem una finestra de mig punt i de doble esqueixada, avui cegada. S'uneix a la nau mitjançant un petit tram presbiterial. La nau afegida està acabada amb un petit absis semicircular i reforçada amb robustos contraforts. 


La decoració llombarda es prolonga pels murs laterals del temple. En aquest cas als arcs cecs i lessenes s'hi afegeix una motllura decorada amb un escacat jaqués.

Detall mur nordDetall decoració llombarda dels murs

Mènsula esculpidaMénsula esculpida


En el costat oest s'alça la torre de campanar, que ocupa part del primer tram de la nau. Té planta quadrada i els primers pisos són de la mateixa època que la resta del temple. El pis on es troben les campanes és un afegit posterior.


La porta d'accés la trobem en el mur nord. Està emmarcada entre dues lessenes. Està formada per dos senzilles arquivoltes de mig punt.

Però sens dubte el més interessant d'aquest temple es trobava en el seu interior. Estava decorat amb unes interessants pintures murals. La seva extensió i la seva qualitat les feien un exemplar únic i per això es van traslladar al Museu Diocesà de Jaca. Data del segle XII i és un dels conjunts pictòrics més antics de la zona.  A continuació podeu veure'n una mostra, mitjançant una imatge que he trobat per internet.