Aragó - Província d'Osca


Hospital de Santa Cristina
(Somport, La Jacetania)
42º 47,380'N ; 0º 31,492'O      
Va ser fundat a finals del segle XI per assistir als peregrins que travessaven els Pirineus per aquesta zona, seguint el camí de Sant Jaume. Segons alguns escrits, les seves característiques i la seva importància en aquesta època el col·locaven al nivell dels hospitals de Jerusalem i del Gran San Bernat.

Vista general   Runes

Segons la tradició, va ser fundat per dos cavallers, que commocionats per la gran quantitat de viatgers que morien en aquella dura travessa, sense ni tan sols rebre els Sants Sagraments, van decidir construir un petit refugi. No tenien clara la ubicació més idònia per aixecar aquest edifici, quan un colom, que portava en el seu bec una creu d’or, es va posar en el terreny on calia construir aquest refugi. La història d’aquesta aparició es va estendre ràpidament per la zona de tal manera, que amb les almoines que es van recollir, no es va construir un senzill refugi, si no que es va poder alçar un gran hospital.

Runes   Runes

De les runes que avui es poden observar, recuperades fa pocs anys, es pot deduir la planta de la petita església romànica que es trobava en la part central. Està datada entre els segles XII i XIII i presentava una sola nau, capçada a l’est per un absis semicircular, que es va haver de reforçar posteriorment amb un contrafort.

Runes   Runes

Sota la capçalera del temple hi havia una cripta, a la que s’accedia per una escala recta, de la que encara es conserven alguns elements.

En el segle XVIII, sobre les runes de l’antiga església, es va construir una posada, que va malmetre gran part de l’obra.

Al costat de l’església es conserven alguns elements de les dependències monàstiques i les estances hospitalàries.

També al voltant del temple s’han trobat algunes tombes cobertes amb lloses de pedra.