Aragó - Província d'Osca


Sant Martí d'Espés de Baix
(Les Paüls, Ribagorça)

42º 26,386'N ; 0º 35,153'E       L'església de Sant Martí ha estat des de ben antic l'església parroquial de la vall d'Espés. 


Es tracta d'un temple d'una sola nau, coberta amb una volta de canó. Està capçada a l'est per un absis semicircular de perfil ultrapassat i força allargat. La seva forma arcaica contrasta amb la resta del temple, que probablement va ser construït XII.  En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada. Malauradament aquest absis resulta molt complicat de veure des de l'exterior, doncs els terrenys adjacents han estat tancats i cal "saltar" un petit mur per poder contemplar-lo, segurament dins una propietat privada... Un element tan característic hauria de ser visible per a tothom.


Al temple es van afegir dues capelles just a continuació de l'absis, dotant-lo de planta de creu llatina. Aquestes capelles estan cobertes amb volta de canó perpendicular a la de la nau. En cadascuna d'aquestes capelles, construïdes encara en època romànica, s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


En èpoques més tardanes van seguir les reformes, amb la construcció de noves capelles, una sagristia i un atri per protegir la porta d'accés, situada en el mur sud. També és fruit d'aquesta reforma, si bé la porta original, amb tota probabilitat, es trobava en el mateix indret.


Als peus de la nau s'alça l'esvelta torre campanar. La part inferior de la torre està integrada dins del temple, a mode de capella, coberta amb volta de canó. Una finestra de mig punt i doble esqueixada il·lumina aquest espai.

Campanar          Campanar