Aragó - Província d'Osca


Sant Esteve de Renanué
(Bissaürri, Ribagorça)

42º 29,368'N ; 0º 31,230'E       No es tenen notícies del lloc de Renanué anteriors a finals del segle XI. Depenia espiritual i temporalment del priorat de Sant Just i Sant Pastor d'Orema. 


El temple té una sola nau, coberta amb un volta de canó. En el segle XVII es van afegir dues capelles laterals, una en el mur nord i una en el sud, prop del presbiteri. 


La nau està capçada a l'est per un absis semicircular, que té una petita obertura en el costat sud.


En un període desconegut, però dins del període romànic, es va construir una torre campanar als peus de la nau, a l'estil de la d'altres de la zona, com la de Sant Martí d'Espés de Baix o de Santa Maria de Benasc. Es tracta d'una torre de planta quadrada. En el pis superior s'obren finestres de mig punt en cadascun dels seus murs, a excepció del mur est, que no té cap obertura.


La porta actual es troba en el mur sud, feta amb grans dovelles. Sembla que aquesta porta no és l'original, però no està clar que aquesta fos la seva ubicació. Alguns estudiosos afirmen que aquesta correspondria a l'obertura que actualment comunica la nau amb la base del campanar.