Aragó - Província d'Osca


Ermita de San Salvador
(Panticosa, Alto Gállego)

42º 43,538'N ; 0º 16,936'O       
Dins el recinte del cementiri, trobem el que un dia va ser una església dedicada a Sant Salvador, però que actualment es fa servir com a magatzem de les eines del cementiri. Malauradament aquesta utilització fa que no es tingui en consideració el seu valor patrimonial i passi totalment desapercebut pels visitants de la vila de Panticosa.

Té una sola nau rectangular, amb una capçalera plana a l’est.


Destaquen dos elements encastats en els murs, probablement reaprofitats de la construcció romànica. Un d’ells es troba als peus del temple i és un timpà, bellament decorat. Podem veure-hi esculpit un crismó trinitari, flanquejat per dues creus circumscrites.

L’altre element és troba en el mur sud. Al damunt d’una espitllera hi ha un carreu on es va esculpir un altre crismó. Algunes fonts defensen que es tracta d'un crismó de l'antiga parroquial romànica de Santa Maria, que en el segle XVI va ser substituïda per l'actual parròquia.


L’encalat dels seus murs i la seva nova funció com a magatzem, impedeixen conèixer més dades sobre la seva història constructiva.