Aragó - Província d'Osca


Sant Miquel
(Fraga, Baix Cinca)

41º 31,365'N ; 0º 21,073'E       l
Situada en la part més alta d’un petit turó que domina la part antiga de Fraga, trobem les restes d’una antiga església, dedicada a Sant Miquel. Aquesta va ser construïda a finals del segle XIII i principis del XIV, adoptant les formes de l’estil gòtic. Si el visitant s’acosta fins aquest turó, li costarà trobar aquest temple, doncs ha estat inclòs dins d’un nou edifici modern destinat a usos culturals.


L’església va estar emmurallada, per trobar-se en un enclavament estratègic. De fet, aquest va ser el motiu pel qual durant les Guerres Carlistes es va utilitzar com a recinte militar i per això se’l coneix popularment com “Lo Castell”.


El temple, que ha perdut la capçalera, estava formada per una sola nau que tenia una coberta de fusta a dues aigües, reforçada per quatre arcs de diafragma apuntats. Aquests han aconseguit superar el pas dels segles, malgrat que la coberta ha desaparegut. Les seves claus estan esculpides entre les que destaca una on veiem a Jesús en Majestat, Sant Miquel lluitant amb el dimoni, l’Agnus Dei i motius vegetals.

Com és habitual en el gòtic de Catalunya i Aragó, en els murs laterals s’obren capelles en l’espai entre columnes, en aquest cas, tres a cada costat. En els arcs que donen pas a aquestes capelles es van esculpir diversos motius heràldics.

El mur oest de l’antic temple és l’única part visible des de l’exterior.


En ell s’obre la porta d’accés, força erosionada i formada per dues arquivoltes de mig punt decorades amb bossells i escòcies. El conjunt està protegit per un guardapols.