Aragó - Província d'Osca


San Miguel d'Orna de Gàllego
(Sabiñánigo, Alto Gállego)

42º 27,085'N ; 0º 26,220'O       
En el petit nucli d’Orna de Gállego trobem l’església parroquial de San Miguel, construïda a finals del segle XI gràcies a la iniciativa de Don Sancho Iñiguez, per establir-hi el seu panteó familiar. Si més no això es despren de les dues inscripcions que es conserven, tot i que fragmentades, en el mur sud, prop de la porta d’accés al temple.


En els carreus del mur sud queden restes d’epigrafia i també una creu del tipus Iñigo arista.

Inscripció del mur sud  Detall de la inscripció del mur sud

També hi ha una inscripció gravada en el muntant esquerre de la porta d’entrada, on es diu que les restes d’un tal Sancho reposen en aquest lloc. Tot sembla indicar que fa referència al benefactor del temple Don Sancho Iñiguez.


L’església està formada per una sola nau, capçada a l’est per un interessant absis semicircular. La nau està coberta per una volta de canó, com el presbiteri, mentre que l’absis té una volta de quart d’esfera. Una senzilla imposta separa el mur lateral de la volta de la capçalera.

Exteriorment està decorat amb un fris d’arcs cecs a l’estil llombard, recolzats en mènsules llises, a excepció de dos, que es recolzen en dues columnes adossades.


Els seus capitells estan esculpits d’una manera molt tosca. En el costat esquerre veiem quatre cares, molt arcaiques. El del costat dret té decoració geomètrica amb dos grans volutes en els angles.

Capitell amb cares humanes  Capitell amb volutes

Les columnes no arriben fins al nivell del terra, si no que descansen en dues amplies lesenes. En la unió entre tots dos elements trobem una motllura decorada amb motius geomètrics.

Motllura decorada  Motllura decorada

Gràcies a aquestes dues columnes, el tambor absidal està dividit en tres espais. En el central s’obre una gran finestra de mig punt, protegida per un guardapols escacat, que es perllonga per tot l’absis i presbiteri a mode d’imposta. La cornisa també presenta decoració escacada, tot i que molt erosionada.


Dues finestres més, de característiques similars a la de l’absis, s’obren en el mur sud. Malauradament han quedat parcialment ocultes per porxo de factura posterior i pel cementiri.

Finestra del mur sud   Finestra del mur sud

La porta d’accés al temple està protegida per aquest porxo. És de mig punt, amb un arc adovellat que el ressegueix una motllura escacada.


Les seves impostes estan decorades amb aus picotejant fruits i motius vegetals com si fossin capitells.

Imposta decorada   Imposta decorada

Als peus de la nau, prolongant-la, es va construir posteriorment una robusta torre campanar, que té l’aparença més defensiva que no pas religiosa. En la seva part inferior es va construir un cor elevat.