Aragó - Província d'Osca


San Miguel de Latre
(Caldearenas, Alto Gállego)

42º 24,886'N ; 0º 29,086'O       
Al peu de la carretera i lleugerament allunyada del nucli urbà trobem l'església dedicada a Sant Miquel. Va ser edificada entre els segles XII i XIII, tot i que va ser profundament reformada durant el segle XVII.


Està formada per una sola nau, capçada a l’est per un gran absis semicircular llis. En la seva part central s’obre un gran finestral, que va ser cegat en el moment de la construcció del retaule barroc dedicat a Sant Miquel.


Algunes de les mènsules en les que es recolza la teulada de l’absis, mantenen encara la seva decoració. Podem veure dues decorades amb un cap humà, una amb tres boles i una altra amb un entrellaçat.

Mènsules esculpides   Mènsula esculpida

A principis del segle XVII s’afegeixen unes estances i un atri en el costat sud, així com una robusta torre. Sabem la data de la seva construcció gràcies a una obertura defensiva en la que hi ha gravat l’any 1608.


Protegida per l’atri del segle XVII trobem la porta d’entrada.


Sobre ella hi ha un crismò trinitari, que recentment s’ha deixat totalment a la vista.


En aquest atri es conserva un altre crismó, en aquest cas reaprofitat.


L’interior del temple és purament barroc, sense que es pugui entreveure cap empremta romànica. Només podem veure d’aquesta època la senzilla pica baptismal, situada als peus de la nau, sota el cor elevat.