Aragó - Província d'Osca


San Miguel de Jánovas
(Fiscal, Sobrarb)

42º 27,853'N ; 0º 0,286'O   
En la riba dreta del riu Ara es troben les runes del que va ser el poble de Jánovas. El projecte, mai realitzat, de construir en aquest indret un pantà, va fer fora als habitants de la població de les seves cases. Gairebé seixanta anys més tard el projecte ha estat desestimat, però les famílies, que van ser expulsades de casa seva, no han pogut recuperar el que era seu. Ara, Endesa els demana un import que multiplica per 30 el que van rebre com a indemnització. Cal recordar, que quan van ser expulsats les cases estaven en peu i els carrers transitables i les terres fèrtils. Ara tot està en runa (moltes cases van ser dinamitades per evitar que es tornessin a ocupar), la vegetació s'estén per totes bandes i les terres no s'han conreat en dècades... A algú se li hauria de caure la cara de vergonya...


Lleugerament apartat i en un lloc més elevat es troba l'antic temple parroquial.


És una obra del segle XVI, que malgrat el seu estat de total abandó, conserva unes interessants pintures murals de tipus bizantí, de factura moderna.


La porta d'accés, que s'obria en mur sud, era romànica del segle XIII. Per evitar que desaparegués sota les aigües, es va decidir traslladar al costat de l'església de Fiscal.


Està formada per quatre arquivoltes de mig punt en gradació, sense decoració. Els tres arcs exteriors es recolzen en tres parelles de columnes, amb capitells llisos. Envolta el conjunt un guardapols.