Aragó - Província d'Osca


San Miguel
(Castiello de Jaca, La Jacetània)

42º 37,906'N ; 0º 32,994'O     
Els orígens de l’indret de Castiello de Jaca, com es pot endevinar del seu nom, són els d’un enclavament fortificat, que custodiava el camí de Sant Jaume.


A finals del segle XI o principis del XII es va construir el temple parroquial, dedicat a sant Miquel. Posteriorment va ser molt modificat, conservant-se l’empremta romànica únicament en la capçalera.


L’església té una sola nau, capçada a l’est per un absis llis, de planta semicircular, recentment restaurat. En la part central trobem una finestra de mig punt i doble esqueixada.


A la primitiva nau, de tres trams, se li van afegir capelles laterals, comunicades entre elles, que donen l’aparença de naus laterals. També va ser allargada per l’oest, on es va situar un cor elevat. Durant aquesta reforma es va refer la coberta amb voltes de creueria.


La seva ubicació, en la part més elevada del poble, juntament amb la seva robusta i alta torre campanar, ens recorden la primitiva funció d'aquest enclavament: la vigilància i protecció del camí de Sant Jaume.

Castiello de Jaca