Aragó - Província d'Osca


San Martín d'Arto
(Sabiñánigo, Alto Gállego)

42º 27,068'N ; 0º 24,807'O       
Temple inicialment romànic, que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles, especialment entre els segles XVI i XVII. Posteriorment es van enfonsar les cobertes, que es van haver de restaurar a mitjans dels anys vuitanta.


Aquestes modificacions han alterat considerablement la seva estructura i fisonomia originals. Va ser concebut amb planta basilical de tres naus, capçades a l’est per tres absis semicirculars de tradició llombarda.

La distribució en tres naus va ser eliminada en el segle XVI i actualment presenta una sola nau, dividida en tres trams i amb capelles laterals.


També es van suprimir els dos absis laterals. El del costat sud va desaparèixer en el moment de la construcció de l’actual torre campanar, que ocupa el seu lloc i que té l’aparença de torre defensiva. El del costat nord va ser suprimit per un mur recte. Amb el repicat dels murs interiors s’ha posat al descobert l’arrencada dels arcs que comunicaven les naus amb els absis. Per la part exterior, també podem veure un fragment de la seva teulada.


Només es conserva part de l’absis principal. El costat més meridional va ser mutilat per la construcció del campanar. Està decorat amb arcs cecs i lesenes. En la part central s’obre una finestra de doble esqueixada.


La porta d’accés es troba en el mur sud, en el darrer tram de la nau. Està protegida per un porxo. Tots dos elements corresponen a les reformes realitzades en el temple entre els segles XVI i XVII.


Al seu costat, més cap a la dreta, trobem una altra porta. Està formada per un arc de mig punt adovellat, de factura bastant arcaica. Tot sembla apuntar que es tracta de la porta original.


En aquest mateix mur trobem dos petites finestres, una cegada. Presenten elements arcaics com les dovelles que per la part interior presenten un perfil de ferradura.

Als peus del temple es conserva una senzilla pila baptismal.