Aragó - Província d'Osca


San Juan Bautista d'Eresué
(Sahún, Ribagorça)

 42º 33,080'N ; 0º 29,016'E      La parroquial d'Eresué va ser edificada a finals del segle XI o principis del XII. Durant el segle XVII es va modificar profundament el temple, afegint capelles laterals per crear una planta de creu llatina i una sagristia, adossada al mur sud. El temple té una sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular, de tipus llombard, decorat amb arcs cecs i lesenes.


La capçalera també ha estat profundament alterada al llarg dels segles. En primer lloc va ser sobrealçat l'absis, amb una estructura poc afavoridora.


La construcció del cementiri local ha deixat oculta la part inferior del tambor absidal, quedant visible a partir del nivell de la finestra.


Encastades en el mur de la sagristia, veiem interessants làpides esculpides de diferents èpoques, com aquesta del segle XVII.


La nau és de planta rectangular, coberta amb una volta apuntada i reforçada per tres arcs torals. Inicialment, aquests es recolzaven en pilastres adossades als murs laterals. Les pilastres corresponents als dos arcs més propers al presbiteri es van eliminar i actualment només podem veure les del darrer arc. Per la seva estructura i material, sembla que la volta va ser feta amb posterioritat a la nau.

Durant les reformes del renaixement, es va construir una nova porta d'accés, més adient als gustos estètics de l'època i de la zona.


Destaquen els petis caps humans del guardapols.

Cap esculpit  Cap esculpit

Sobre la porta, trobem l'antic crismó romànic.


Un altre element afegit en el segle XVII és la torre campanar, afegida als peus de la nau. La part inferior es va utilitzar per construir un cor elevat.