Aragó - Província d'Osca


San Fructuoso de Barós
(Jaca, La Jacetania)
42º 32,774'N ; 0º 31,593'O      
La primera menció al lloc de Barós data de l'any 1062. Pocs anys més tard, en 1084, Sancho Ramírez va donar tota la vila a la ciutat de Jaca.

Es creu que per aquelles dates ja estaria construïda l'actual església, que va ser reformada posteriorment amb una capella lateral i la torre campanar.


El temple està format per una sola nau, coberta amb una volta de canó, reforçada amb un arc toral. La capçalera està formada per un absis semicircular, decorat seguint la tradició llombarda, amb arcs cecs, lesenes i un fris de dents de serra. Aquesta decoració es repeteix també en els murs laterals.


El fet diferencial i característic d’aquest temple són els motius escultòrics que trobem sota els arcs cecs del mur sud i de l’absis. Les seves dimensions i estructura ens fan pensar que són elements reaprofitats d’alguna construcció anterior.


Així doncs podem veure un cap de cavall, un personatge que ens mostra els Evangelis, un cap humà, que té un clau de ferro en ull esquerre, un peregrí en actitud de beneir, dos personatges lluitant, i un motiu geomètric.


També hi havia elements esculpits i reaprofitats en un atri que es va construir en el segle XVIII davant la façana de ponent. Aquest es va eliminar en la darrera restauració i actualment, aquests carreus esculpits es poden trobar al voltant de la pica baptismal. En ells es pot veure a un bou, un xai, un crismó o altres motius geomètrics. També es conserva un fragment de pintura mural, que decorava l’interior d’aquest atri.


La pica baptismal és del segle XV i està decorada amb rosetes i tres peixos.

L’accés original del temple es realitzava per una porta, feta amb un arc de mig punt adovellat, situada just al davant de la torre campanar, afegida posteriorment.
.