Aragó - Província d'Osca


San Andrés d'Abay
(Jaca, La Jacetania)
42º 35,934'N ; 0º 36,615'O      
Les primeres notícies d’aquest temple daten del 1063, quan va formar part de la dotació que va rebre la catedral de Jaca, en el moment de la seva consagració.

L’església que ha arribat fins als nostres dies és un edifici construït en el segle XII, però que va ser molt reformat en el segle XVI.


Inicialment va ser concebuda amb una sola nau, capçada a l’est per un absis semicircular, llis i en el que s’obre una finestra de doble esqueixada.


Adossada al costat sud del presbiteri es va construir una petita capella amb capçalera plana per l’exterior i semicircular per l’interior. Hi ha una petita finestra en forma d’espitllera en la seva part central.


En l'interior d'aquesta capella es conserva una talla de la Mare de Déu romànica. Algunes fonts afirmen que la imatge era venerada en el poble d'Arnasillo, però degut a l'estat de runa en que es trobava el temple dedicat a santa Maria, es va decidir portar-la a Abay.

En el segle XVI es va reformar el temple, prolongant aquesta capella cap a l’oest a mode d’una segona nau. També es va construir una torre campanar sobre la capçalera de la capella.  És d'aquesta època la gran porta renaixentista, que s'obre en el mur sud i datada l'any 1575.


En el mur que comunica les dues naus, es va obrir un gran arc, però també es va conservar el romànic que que comunicava la nau principal amb la capella. En la part superior d'aquest mur divisori es poden veure les antigues finestres romàniques de doble esqueixada.

Una nova reforma, en aquest cas en el segle XVIII, va permetre crear una tercera nau, d'estil barroc, adossada al mur nord. També es van refer les voltes de les tres naus, per adaptar-les als gustos de l'època.

Durant les recents campanyes de restauració s'han trobat diversos elements litúrgics i ornamentals del temple romànic original.  Un d'aquests elements va ser el timpà de la porta romànica, que havia estat enterrat per anivellar el terreny en construir la nau meridional. Això ha va provocar que el crismó trinitari que s'havia esculpit es deteriorés considerablement.


També es va trobar un fragment d'una creu processional, on encara són visibles les figures de Crist en Majestat, i el símbol del Tetramorf corresponent a Sant Joan. En la part posterior es conserva un àngel amb un encenser.

Al seu costat s'exposa la lipsanoteca de la consagració del temple.

En alguns punts del temple, es poden contemplar fragments de pintures murals del segle XIV, que han estat portats de l’església de Huértalo.