Aragó - Província d'Osca


Mare de Déu de la Nova de Castanesa
(Montanui, Ribagorça)

42º 29,864'N ; 0º 39,707'E       La primera vegada que trobem documentat aquest temple és en l'any 1044. Des de ben aviat va ser cap de les propietats que tenia el monestir de Santa Maria d'Alaó a la vall de Castanesa.

L'església, edificada a finals del segle XII, té una sola nau capçada a l'est per un absis semicircular.


Aquest és totalment llis i destaca per la seva simplicitat, només trencada per una petita finestra d'una sola esqueixada, amb un arc monolític de pedra tova, molt erosionat i lleugerament descentrada cap al nord.


La nau està coberta per una volta de canó, reforçada per tres arcs torals, que descansen en pilars adossats als murs laterals. A aquest edifici se li van adossar en el segle XVIII dues capelles laterals en el mur nord i una en el mur sud.


La porta d'accés es troba en el mur sud, encaixonada per dos contraforts afegits posteriorment i que l'han mutilat parcialment. Actualment es troba per sobre del nivell del terra, fet pel qual se li han afegit unes escales.


Està formada per dues arquivoltes, recolzades en muntants rectes. El conjunt està resseguit per un guardapols a base de motius geomètric a base de vuits entrellaçats, un motiu inèdit a l'Aragó, però que l'emparenta amb alguns temples lleidatans.


Al seu damunt, al costat d'una finestra, veiem un lleó esculpit, de factura tosca, molt similar a les escultures que podem trobar en la propera Val d'Aran.


L'altre element destacat del temple es la seva torre campanar. Està situada en l'angle sud-est. Té planta quadrada i dos pisos, separats externament per un fris de dents de serra. Encara va tenir un pis més, però durant les obres que es van fer en la dècada dels seixanta es va eliminar.

Campanar    Campanar

El pis inferior està construït a mode de porxo amb un arc de mig punt en el mur oest i un de menors dimensions en el mur est.


En el pis superior s'obre una finestra en cadascun dels seus murs. Està emmarcada entre lesenes cantoneres. La finestra és de mig punt resseguida per un escacat.


Cal estar atent per veure una altra particularitat d'aquest temple. Es tracta d'un carreu situat en l'angle sud-est de la torre, just al començament del nivell de les finestres. La seva particularitat recau en que té dos cercles concèntrics gravats en cadascun dels seus angles. Probablement es tracta d'una curiosa marca de picapedrer.


Carreu esculpit  Carreu esculpit