Aragó - Província d'Osca


Los Santos Reyes de Javierrelatre
(Caldearenas, Alto Gállego)

42º 24,522'N ; 0º 32,140'O       
Temple edificat en el segle XII, però que amb el pas dels segles ha vist modificada considerablement la seva fisonomia. Per sort, la capçalera, que és el seu element més interessant, gairebé no ha patit alteracions.

Inicialment va ser construït amb una nau, capçada a l’est per un absis semicircular. Estava dedicat a Sant Salvador.


Un incendi va devastar la nau en el segle XVIII i va ser necessari reconstruir el temple. Aprofitant aquesta circumstància es va decidir ampliar el temple cap a l’oest, on es va construir una nova capçalera amb transsepte i un absis rectangular. Un gran quadre amb les imatges dels tres monarques decora l'interior de la nova capçalera.


La bella decoració de l’absis i la seva bona fàbrica potser van ser arguments suficients per que no s’enderroqués i s’adaptés com a baptisteri i es construís en el seu interior un cor elevat.


L’absis denota dues etapes constructives diferents. La part inferior és molt més tosca, amb els carreus no gaire ben polits i units amb abundant argamassa. En canvi, el nivell superior presenta filades de carreus regulars i amb una talla molt més acurada. Algunes fonts plantegen la hipòtesi que el nivell inferior podria correspondre a una construcció anterior.


En el tambor absidal s’obren tres finestres característiques de l’estil jaqués. Estan formades per una finestra en forma d’espitllera per l’exterior i d’una esqueixada per l’interior, protegida per una arquivolta de bossell i envoltada per un guardapols escacat.

Finestra de l'absis  Finestra de l'absis  Finestra de l'absis

L’arquivolta es recolza en columnes amb els capitells esculpits amb motius geomètrics i vegetals.

Capitell de l'absis  Capitell de l'absis

Capitell de l'absis  Capitell de l'absis

Capitell de l'absis  Capitell de l'absis


També estan decorats els permòdols en que es recolza la teulada. Podem veure figures humanes, animals i també motius geomètrics, tots ells bellament tallats.

Permòdols esculpits  Permòdols esculpits  Permòdols esculpits

Permòdols esculpits  Permòdols esculpits


La porta d'accés es troba en el mur sud. És fruit de la reforma del segle XVIII.


Està protegida per un galeria porxada, gens habitual a l'Aragó. S'accedia a ella per una petita porta de mig punt, que s'obre en el costat est. Actualment trobem un gran arc just al davant de la porta d'accés a l'església. Com la porta, aquest es va realitzar durant la reconstrucció del temple. Malauradament la construcció d'aquest arc va suposar la destrucció d'una finestra geminada.

Galeria porxada   Galeria porxada

Per sort si que es va conservar la que hi havia prop del costat est. Està formada per dos arcs de mig punt adovellats i que descansen en una columna amb el capitell de tipus mensuliforme. Aquest presenta una decoració a base de sogues i mitges boles.  La columna és hexagonal i descansa en una base àtica decorada amb boles.

Finestra geminada    Finestra geminada

En el mur nord hi havia una altra porta de mig punt, ara cegada.


En un dels seus muntants es pot veure un carreu reaprofitat, que té les potes d'una au esculpides. També trobem un altre carreu reaprofitat amb  dues creus.

Carreu amb potes esculpides    Carreu amb creus

En molts dels carreus podem veure diferents marques de picapedrer, algunes de les quals són molt elaborades.

En l'interior del temple es conserva la pica baptismal, de forma de copa i que s'alça sobre una base decorada amb motius de soga, bossellls i alguns caps humans