Aragó - Província d'Osca


Castell de Loarre
(Loarre, La Foia d'Osca)

42º 19,528'N ; 0º 36,756'O   




Torre Albarrana

Es coneix amb aquest nom la torre que està situada just al costat del l'absis de l'església, a l'altra banda del camí d'accés al castell. Una torre albarrana  és un element que utilitzaven els àrabs en la construcció de les seves fortaleses i que ven aviat els senyors cristians van afegir als seus castells. Rep aquest nom la torre que es construïa fora del recinte fortificat, davant la porta d'accés, per tal de garantir una millor protecció.


Inexplicablement s'ha anomenat  així a aquesta torre, suposadament per que es troba junt al camí que ens porta cap a la porta d'accés al castell. Però és evident que no era aquesta la seva funció. En primer lloc per que està allunyada de la porta. Des del camí, les seves dimensions són molt petites i els finestrals són grans i no en forma d'espitllera, com caldria esperar en una torre albarrana. Per altra banda la seva fàbrica constructiva és posterior a gran part del castell.


En el moment d'adequar el castell per a visites turístiques, es va reconstruir la seva part superior, parcialment derruïda. Es van substituir els finestrals de mig punt per finestres geminades amb mainells i capitells de nova creació o aprofitats d'altres punts del castell. També es va coronar la torre amb una cúpula semiesfèrica, de la que es conservaven l'arrancada de les trompes. Una torre defensiva no es coronava amb una cúpula, si no que habitualment eren rematades amb terrasses i merlets o amb un cadafal.


Sembla més lògic pensar que era la torre campanar d'un antic temple pre-romànic. Gràcies als fonaments trobats als peus de la torre es pot afirmar que adossada a ella hi havia un edifici rectangular. Aquest estava dividit en dos espais gràcies a un arc triomfal, del que encara es pot veure l'arrancada en el mur sud de la torre.

Sanç Ramírez a banda d'ampliar el recinte fortificat, també va reformar aquest temple. És el moment en que es construeix la torre, aprofitant part de l'angle nord-est de l'antiga església. En aquest sector es poden veure algunes pedres esculpides amb diferents motius geomètrics.

També es va substituir la capçalera plana per un absis semicircular, es va cobrir amb volta de canó gran part de la nau i es va rebaixar el nivell del terra.

Es creu que aquest temple era utilitzat per la població que vivia dins el recinte fortificat.