Aragó - Província d'Osca


Castell de Loarre
(Loarre, La Foia d'Osca)

42º 19,528'N ; 0º 36,756'O   
Torre de l'Homenatge

Avui en dia es coneix amb aquest nom, si bé va ser la torre albarrana del primer recinte fortificat. En l'ampliació feta per Sancho Ramírez, la torre va quedar dins del recinte fortificat i per tant va perdre la seva funció. Les seves finestres tenen forma d'espitllera, excepte en el pis superior on s'obren petites finestres de mig punt. 


Es comunicava amb la resta del castell primitiu gràcies a una porta situada en el tercer pis. En ella es col·locava una passarel·la de fusta, que permetia anar fins la Torre de la Reina. Durant la reforma de Sancho Ramírez es va construir l'arc de pedra que uneix la torre amb la muralla antiga.


La torre destaca per la seva alçada, vint-i-dos metres, així com per la seva estretor. Té planta rectangular de deu metres de llarg per cinc d'amplada en la seva part interior. Això fa suposar que en veritat no era la torre de l'homenatge, doncs les dependències són massa estretes per ser dignes com a residència del senyor del castell.


Originàriament estava dividida en cinc plantes, però a l'hora d'adaptar-la per a visites turístiques es va modificar aquesta distribució. Això es pot comprovar perfectament en la sala per la que s'accedeix a la torre. En realitat eren dues estances, com ho delaten les finestres de la part superior, que corresponien al quart pis.

Interior de la torre          Xemeneia


En aquesta sala destaca la xemeneia adossada al mur nord. Des d'aquí podem baixar per una escala de fusta que ens porta cap a la segona planta. En ella trobem una petita cambra en el mur nord-oest on hi ha la comuna.

Com en el cas de la Torre de la Reina, el seu coronament actual no coincideix amb l'original. Es creu que hi havia un cadafal de fusta que recorria tots els seus murs i estava rematada amb una coberta a quatre aigües.