Aragó - Província d'Osca


Castell de Troncedo
(La Fueva, Sobrarbe)

42º 18,239'N ; 0º 17,794'E   l
Situat per sobre dels 1000 metres d'alçada, el castell de Troncedo controlava el pas cap a la vall de La Fueva. El lloc ja apareix documentat en l'any 1035. Un segle més tard, en 1135, el rei Ramiro II el Monjo va donar la vila de Troncedo, amb el seu castell i la seva església, al bisbe de Roda.


Del castell es conserva la torre principal, de planta pentagonal per la part exterior, però quadrada per l'interior. També es conserva la base d'una torre quadrada.


La part inferior de la gran torre està construïda amb grans blocs de pedra, que semblen formar part d'una construcció anterior. La part superior, feta amb carreus molt més petits i sense polir, presentava grans finestrals de mig punt en el seu darrer pis. El mur més occidental està pràcticament enrunat en la seva totalitat.


Durant la nostra visita en l'estiu del 2009, el castell presentava un aspecte lamentable i acostar-s'hi era perillós, ja que existia un perill real de despreniments. Per sort, la restauració ha arribat a temps i durant l'any 2010 s'estan portant a terme uns treballs de neteja i consolidació del monument. Sens dubte una molt bona notícia.